Tuf, tuf, pruttel, pruttel

De dag na mijn verjaardag vertrekken we op tijd. Helaas zit onze tijd in Grand Teton er al weer op. Wat hebben we genoten van dit prachtige park. Maar niet getreurd, want Yellowstone wacht op ons. Ook daar hebben we 5 dagen om het park te bezichtigen. En dat heb je ook wel nodig, want wat is het groot en wat is er veel te zien en te doen. Het is ons gelukt om alle nachten in het park te slapen. En dat is zo fijn, want dat scheelt erg veel reistijd en dus kunnen we veel tijd in het park doorbrengen. De eerste twee nachten slapen we op Grant Village, dat aan de zuidkant van het park ligt, daar waar wij ook binnen komen vanuit Grand Teton. Vanuit hier kunnen we een groot deel van de geisers, warmwaterbronnen en mud pools zien. Nadat we de nodige informatie bij het Visitors Center hebben opgehaald en we zijn ingecheckt bij de camping, rijden we richting één van de bekendste ‘attracties’ van het park (het lijkt wel Disney), de Old Faithful geiser. Rondom de geiser is een heel dorp gebouwd aan lodges, restaurants en gift shops. Niet helemaal ons ding, maar als je mooie geisers wilt zien moet je wel hier zijn. Old Faithfull houdt zich nog een uurtje rustig, dus we besluiten de wandeling daarachter te doen die langs tientallen andere geisers en warmwaterbronnen voert. Hier is het gelukkig ook niet super druk en kunnen we redelijk op ons gemak alles zien. Overal waar je kijkt pruttelt, tuft en stoomt het. Het is Rotorua (Nieuw-Zeeland) in het groot. De jongens rennen van het ene stinkende en pruttelende gat naar het andere. Op een gegeven moment komen we bij Grand Geyser. Deze gaat eens in de 6 uur af en is hoger en groter dan Old Faithful. Een gids die er bij staat weet ons te vertellen na wat geborrel en gestoom dat het nog eens 20 minuten kan duren…. We wachten maar, want ja, dit willen we toch wel zien. Intussen wordt de lucht boven ons donkerder (en gaat het even regenen), de jongens ongeduldiger en twijfelen we of we moeten blijven wachten. Maar ja, daar gebeurt wat! Na 45 minuten wachten komt het ding tot uitbarsten. En dat is wel gaaf om te zien hoor. Toch blij dat we zijn gebleven.

Nu hebben we alleen de volgende uitbarsting van Old Faithful gemist. Die barst vanaf nu 40 minuten later weer uit (ze is redelijk te voorspellen). Dus lopen we ons rondje nog even door en keren dan terug richting Old Faithfull. Grand is veeeel toffer om te zien. Maar toch hebben we de ‘naam der namen’ onder de geisers ook gezien. De dag is alweer bijna om. Tijd om te knagen en lekker onder de douche te springen. We zijn uitgeteld. En gaan dus vroeg slapen want we willen de volgende ochtend op tijd eruit. De dieren zijn hier het meest actief rond zonsopkomst en zonsondergang. En we willen natuurlijk heel graag dieren zien.

Uit een diepe slaap worden Peet en ik wakker van de jongens die liggen te kletsen. Als Peet op de klok kijkt is het 07.50 uur! Wat? Dat was niet de bedoeling van vroeg opstaan :S maar goed, nu het toch al zo ‘laat’ is kunnen we beter rustiger aan doen. We hadden het zeker nodig die slaap :). Vandaag gaan we langs veel geisers, mud pools en warmwaterbronnen. Het is een bizar gebied waar we doorheen rijden. De Yellowstone vallei is eigenlijk een krater van een supervulkaan. Deze is 636.000 jaar geleden voor het laatst uitgebarsten. De verwachting is dat er binnenkort weer een uitbarsting aan komt. In tijd van de aarde is dat ‘binnenkort’ wat zomaar nog 1.000 of 50.000 jaar kan duren. Nu ff niet graag. Omdat de supervulkaan onder Yellowstone ligt vind je hier zo veel vulkanische activiteiten zoals geisers, warmwaterbronnen en mud pools. En omdat het zo hoog ligt (onze eerste camping ligt op 2.400 meter hoogte) en omgeven wordt door bergen (die als een hoefijzer om de vallei liggen) heeft het zo’n extreem klimaat. De winters zijn hier lang en bar (van okt/nov tot en met april ligt hier een dik pak sneeuw) en de zomers zijn kort en heet (met veelal bosbranden tot gevolg). Door deze extremiteit is het een uniek park om te bezoeken en vind je hier dingen die nergens anders vindt.

In verband met de drukte (Yellowstone is mega populair) besluiten we om eerst naar de grote ‘attractie’ te rijden, de Grand Prismatic Spring. Een warmwaterbron met prachtige kleuren door de bacteriën die erin zitten. Als we eenmaal een plekje hebben gevonden voor de camper (druk hier!) lopen we ook hier een rondje. Het is ongelooflijk wat hier allemaal gebeurt. Maar die Grand Prismatic Spring is wel echt gaaf om te zien. Vanaf de zijkant gezien heeft de stoom dezelfde kleuren als het water. Omdat het zo mooi is besluiten we om ook de klim naar een bergtop te doen, zodat we de bron van boven kunnen zien. En daar krijgen we geen spijt van. Onderweg zien we nog een bizon liggen luieren. Zo tof om die beesten gewoon te zien liggen terwijl je langs loopt. Dan door naar andere ‘basins’. En daar komen we nog een keer een bizon tegen, maar deze staat gewoon naast het wandelpad! Vet! Groot beest! De jongens zijn onder de indruk. Ik maak zo’n 30 foto’s. Die beesten maken de boel gewoon veel en veel leuker. Even verderop staan hele kuddes in de weide, met kleintjes! O schattig! Er staan er veel tussen die hun wintervacht aan het verliezen zijn. Zo tof. Die bizons vind ik zo stoer. Echte OER-beesten. Overlevers. Na al dat gepruttel, gestoom en getuf halen we eerst een heerlijk ijsje en steken we het kampvuur maar weer eens aan. Het is prachtig weer. Behaaglijk warm en zonnig. Dat moeten we benutten.

Terug naar boven